Toner ve Kartuş Arasındaki Fark Nedir?
Her türlü printerda kâğıt veya benzer materyale basma işini sağlayan bilgisayar sarf malzemelerine kartuş veya toner adı verilmektedir. Bu malzemeler, oluşturdukları baskıyı sağlayan materyale göre mürekkepli kartuş veya toner ismini almaktadır.
Aralarındaki temel fark; kartuşun mürekkeple tonerin karbon tozuyla çalışması, kartuşun biraz daha küçük boyutta, tonerin ise genelde daha büyük oluşudur. Çalışma mantıklarına gelince:
Bilindiği gibi mürekkep sıvıdır ve kartuş içine konulan mürekkebin özelliği ısıya karşı duyarlı olmasıdır. İnkjet adı verilen mürekkep yazıcının gönderdiği bilgilerle ve kartuş içindeki rezidansların verdikleri ısı ile kartuşta bulunan ve gözle görülmeyecek kadar küçük olan deliklerden mürekkep püskürür ve kâğıt üzerinde baskı oluşur. Mürekkep püskürtmeli yazıcılarda kartuşların bulunduğu mekanizma yatay biçimde sağa sola hareket ederken kartuşların altında geçen kağıt üzerinde baskıyı oluşturur.
Lazer yazıcılarda kullanılan Toner Tozu ise pudra kıvamında ve mıknatıslanma özelliği taşıyan bir tür karbon tozudur. Kartuş siteminin aksine lazer yazıcılar fotokopi makinesi mantığı ile çalışarak baskı yaparlar.
Lazer toner kartuşları iki ayrı bölümden oluşur, bu bölümlerden birinde toner haznesi diğerinde ise drum, blade, manyetik silindir benzeri yazdırmayı sağlayan parçalar vardır.
Toner, yazıcıya takıldığında üzerindeki iki adet metal plaka sayesinde yazıcıdan elektrik enerjisini alırken, drum üzerinden bulunan çark sayesinde yazıcıdan hareket alır, bunun dışında yazıcıyla hiçbir organik bağı bulunmaz.
Lazer yazıcılarda mürekkepli yazıcılardan farklı olarak yalnızca drum denilen görüntü tamburun dairesel hareket halindedir ve kağıt drum’un altından geçerken üzerine dökülen toner tozları yoluyla baskıyı oluşturur.
Üzerinde elektrik akımı yüklenen drum aksi kutupta olan toner tozunu çekerek ilk görüntüyü kendi üzerinde oluşturur ve buradan kâğıt üzerine aktarır.
Kâğıt üzerinde tonerin gelmesiyle oluşan görüntü ancak ısıtıcı merdanenin, ısıtarak toner tozunu eritmesi ardından kâğıt üzerine yapışması sağlanır.